KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept kynutý adventní věnec potřebujeme tyto suroviny: • 750 g hladké mouky • 3 dcl vody • 80 g másla • 50 g cukru • 40 g droždí • 2 žloutky • špetka soli • 1 vejce na potření • koření na ozdob Recept kynutý adventní věnec připravíme takto:
Droždí rozdrobíme, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky, přilijeme 1 dcl vlažné vody, promícháme, přikryjeme a necháme vzejít. Do mísy prosijeme asi 3/4 množství mouky, sůl, zbylý cukr a žloutky, přilijeme kvásek a zbytek vlažné vody a důkladně promícháme. Pak na vále rukama těsto dál zpracováváme a postupně do něho zapracováváme zbytek mouky (není nutné použít úplně všechnu - musí vzniknout tuhé hladké těsto, které se nelepí). Pod utěrkou necháme pořádně nakynout. Potom těsto znovu prohněteme, rozdělíme na 4 díly, jeden díl rozválíme na placku a tvořítky vykrajujeme vánoční motivy. Položíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme kuličkami nového koření, hřebíčkem, hvězdičkami badyánu aj. a necháme chvilku nakynout. Pak upečeme dorůžova(asi 10 minut). Ze zbylých tří kousků vyválíme 3 prameny, které spleteme do copu, dáme na plech vyložený papírem na pečení, stočíme do věnce a konce dobře spojíme. Prázdné kalíšky od čajových svíček naplníme kamínky nebo luštěninami a vtlačíme do copu. Věnec necháme asi 15 minut nakynout, pak potřeme vejcem a upečeme dorůžova (25 - 30 minut). Po vychladnutí věnce vložíme do kalíšků svíčky a upečené ozdoby přilepíme bílkovou polevou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Kynutý adventní věnec nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: kynutý švestkový koláč, adventní věnec, velikonoční věnec, kynutý rebarborový koláč, kynutý švestkový štrůdl, ořechový věnec, adventní věnec perníkový kynutý adventní věnec, recept, sladkosti |