KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept jihočeská kapří zadělávaná polévka potřebujeme tyto suroviny: • 250 g kapřího masa • 2 hlavy z kapra a kapří vnitřnosti • 1 menší cibule • 1 pórek • 5 zrnek nového koření • 5 kuliček pepře • asi 1,25 litru vody • sůl • na jíšku: 50 g másla + 40 g hladké mouky • 100 g kořenové zeleniny • 100 g másla • 1/8 litru sladké smětany • 2 lžíce bílého vína • mletý muškátový květ • petrželka Recept jihočeská kapří zadělávaná polévka připravíme takto:
Rozpůlené kapří hlavy zbavené žaber a očních bulv, ploutve a vnitřnosti omyjeme a vaříme v osolené vodě společně s cibulí, pórkem a kořením doměkka. Z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, podlijeme ji procezeným studeným rybím vývarem a asi 10 minut povaříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké nudličky, na 40 g másla ji trochu podusíme, vložíme do zahuštěného vývaru a za občasného míchání vaříme tak dlouho, až zelenina změkne. Kapří maso osolíme, na zbylém másle asi 12 minut pečeme, vykostíme a nakrájíme na kousky, přidáme obrané maso z hlavy a nadrobno pokrájené vnitřnosti, vložíme vše do polévky zjemníme sladkou smetanou, podle chuti přisolíme, okořeníme, ochutíme vínem a jednotlivé porce posypeme jemně rozsekanou petrželkou. Podáváme s houskou na kostičky nakrájenou a na másle osmaženou nebo na nudličky nakrájenou vaječnou omeletou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Jihočeská kapří zadělávaná polévka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: jihočeská rybí polévka, kapří čorba, hrachová polévka s kapřím mlíčím, jihočeská kulajda jihočeská kapří zadělávaná polévka, recept, polévky |