KUCHAŘSKÉ RECEPTY
DALŠÍ KATEGORIE

Jidáše

Kategorie: sladkosti, velikonoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept jidáše potřebujeme tyto suroviny:

   • 500 g polohrubé mouky
   • 100 g másla
   • 0,25 litru mléka
   • 50 g droždí
   • 100 g moučkového cukru
   • 1 vanilkový cukr
   • 2 žloutky
   • strouhaná kůra
   • trocha soli
   • 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání
   • 1 bílek na potření těsta
Recept jidáše připravíme takto:
Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem.





jidáše, recept, sladkosti


©2023KucharkaRecepty.cz