JidášeKategorie: sladkosti, velikonoční jídlaHodnocení receptu:   Na recept jidáše potřebujeme tyto suroviny: • 500 g polohrubé mouky • 100 g másla • 0,25 litru mléka • 50 g droždí • 100 g moučkového cukru • 1 vanilkový cukr • 2 žloutky • strouhaná kůra • trocha soli • 50 g sekaných loupaných mandlí na posypání • 1 bílek na potření těsta Recept jidáše připravíme takto: Droždí promícháme se lžící cukru, přidáme trochu mléka a mouky a necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme ostatní přísady, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme pružné těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout tak dlouho, až těsto zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválíme na vále posypaném moukou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Ta přendáme na plech, ještě chvíli necháme kynout, pak rádýlkem uděláme rýhy, potřeme rozšlehaným bílkem s troškou mléka, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě upečeme dorůžova. Podáváme čerstvé a s medem.
jidáše, recept, sladkosti |