KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem potřebujeme tyto suroviny: • 800 g jelení kýty bez kosti • sůl • 1/2 lžíce drcených jalovčinek • 6 kuliček celého pepře • 6 kuliček nového koření • 2 bobkové listy • 2 snítky tymiánu • 4 snítky rozmarýnu • 2 lžíce oleje • svazek karotky • 1 středně velký celer • 3 cibule • 50 g špeku • 200 ml bílého vína Recept jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem připravíme takto:
Kýtu odblaníme a omyjeme, osušíme, prošpikujeme polovinou špeku, pak osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami. V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, poté vyjmeme a ve výpeku rozškvaříme zbylý, nadrobno pokrájený špek. Pak přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme dozlatova. Když je zelenina opečená, přidáme oloupané přepůlené cibule, celé koření, tymián a ještě chvíli opékáme. Opečené maso vrátíme do pekáče k osmahnuté zelenině, zalijeme trochou vařící vody a pečeme v troubě předehřáté na 200°C pod poklicí doměkka. V průběhu pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu. Když je maso měkké, vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odležet. Potom kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou. V naší kuchařce bylo kromě receptu Jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: vařené hovězí maso se zeleninou, plněná telecí kýta, staročeská vepřová kýta, srnčí kýta s červeným vínem, játra se zeleninou, telecí kýta po pražsku, dušené hovězí nudličky se zeleninou a bramborovými hranolky, telecí kýta na špeku, bramborové karbanátky se zeleninou, bramborový guláš se zeleninou jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem, recept, hlavní jídla |