KUCHAŘSKÉ RECEPTY

DALŠÍ KATEGORIE

Jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem

Kategorie: hlavní jídla, zvěřina

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem potřebujeme tyto suroviny:

   • 800 g jelení kýty bez kosti
   • sůl
   • 1/2 lžíce drcených jalovčinek
   • 6 kuliček celého pepře
   • 6 kuliček nového koření
   • 2 bobkové listy
   • 2 snítky tymiánu
   • 4 snítky rozmarýnu
   • 2 lžíce oleje
   • svazek karotky
   • 1 středně velký celer
   • 3 cibule
   • 50 g špeku
   • 200 ml bílého vína
Recept jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem připravíme takto:
Kýtu odblaníme a omyjeme, osušíme, prošpikujeme polovinou špeku, pak osolíme a okořeníme drcenými jalovčinkami. V pekáči rozehřejeme olej, maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, poté vyjmeme a ve výpeku rozškvaříme zbylý, nadrobno pokrájený špek. Pak přidáme očištěnou karotku a oloupaný a na větší kusy nakrájený celer a osmahneme dozlatova. Když je zelenina opečená, přidáme oloupané přepůlené cibule, celé koření, tymián a ještě chvíli opékáme. Opečené maso vrátíme do pekáče k osmahnuté zelenině, zalijeme trochou vařící vody a pečeme v troubě předehřáté na 200°C pod poklicí doměkka. V průběhu pečení podle potřeby podléváme vodou a vínem, maso přeléváme vypečenou šťávou a obracíme. Ke konci pečení přidáme k masu snítky rozmarýnu. Když je maso měkké, vyjmeme z trouby a necháme asi 10 minut odležet. Potom kýtu nakrájíme přes vlákno na plátky a podáváme s upečenou zeleninou a přeléváme přírodní šťávou.





jelení kýta se zeleninou a rozmarýnem, recept, hlavní jídla


©2024KucharkaRecepty.cz