![]() DALŠÍ KATEGORIE |
![]() • 20 dkg hladké mouky • 10 g kvasnic • 1 vejce • 2,5 dkg cukru krupice • 3 dkg másla • 1 dcl mléka • sůl • na náplň: 10 dkg máku + 20 dkg mrkve + 20 dkg jeřabinového kompotu + • 10 dkg kompotu z černého rybízu + 1 dcl mléka + 5 dkg moučkového cukru Recept horácký koláč připravíme takto:
V části oslazeného mléka necháme vykynout droždí. Do přesáté mouky vlijeme ohřáté mléko, přidáme 2/3 rozpuštěného másla, vykynuté droždí, vejce, vypracujeme těsto s vláčnou konzistencí a necháme vykynout. 1/4 těsta si necháme stranou, ostatní rozdělíme na 5 bochánků, které rozválíme do kruhu a položíme na máslem pomaštěný plech. Odložený zbytek těsta znovu rozdělíme na 5 dílů a vyválíme tenké válečky, ze kterých pro každý kruh těsta vytvoříme 3 kruhy, a to jeden na okraj, jeden malý do středu a jeden mezi ně, na rozhraní dvou náplní. Do středu malého kruhu dáme černý rybíz, do středního kruhu dáme jeřabinový kompot a do vnějšího jemně nastrouhanou mrkev, kterou jsme spolu s mletým mákem podusili ve šťávě z kompotů a v mléce. Koláče necháme dobře vykynout, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme do zlatova. V naší kuchařce bylo kromě receptu Horácký koláč nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: rebarborový koláč, pražský koláč, banánový koláč s mozzarellou, americký jablečný koláč, koláč z cukety, strouhaný tvarohový koláč, koláč s třešněmi, švédský koláč, kynutý rebarborový koláč, jablkový koláč se sněhem horácký koláč, recept, sladkosti |