FazulačkaKategorie: polévky, zeleninová a bezmasá jídlaHodnocení receptu: Na recept fazulačka potřebujeme tyto suroviny: • 150 g bílých fazolí • 1 mrkev • 1 petržel • 100 g anglické slaniny • 1 cibule • nové koření • pepř celý i mletý • bobkový list • majoránka • sůl • česnek • kostka masoxu • 1 -2 lžíce octa • 2-2,5 dcl smetany • zásmažka Recept fazulačka připravíme takto: Přebrané a oprané fazole nasypeme do tlakového hrnce, zalejeme vodou a necháme několik hodin máčet. Potom do hrnce přidáme několik kuliček nového koření a pepře, 2-3 bobkové listy, mrkev a petržel, kůži ze slaniny, uzavřeme hrnec a dáme vařit. Vaříme asi půl hodiny, pak vypneme a počkáme, až hrnec přestane syčet. Zatím nakrájíme slaninu na drobné kostičky a rozškvaříme na pánvičce. Přidáme pokrájenou cibuli a společně se slaninou osmažíme. Hrnec otevřeme, vyndáme z polévky kuličky koření, bobkový list a kůži ze slaniny - to vyhodíme, pak také mrkev a petržel, které pokrájíme a vrátíme do polévky. Do polévky nasypeme obsah pánvičky, vlijeme smetanu, osolíme, přidáme kostku masoxu nebo slepičího bujonu a za občasného míchání přivedeme znovu k varu a zahustíme zásmažkou. Okořeníme mletým pepřem a majoránkou, přidáme ocet a ještě chvíli vaříme. Nakonec přidáme rozetřený česnek a dále nevaříme. Na talíři sypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
fazulačka, recept, polévky |