KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Na recept domácí jitrnice potřebujeme tyto suroviny: • 3 kg masa (hlava + bůček + lalok) • 1,8 kg vnitřností (plíce + srdce) • 1,5 kg žemle • 500 g jater • 200 g cibule • 5 stroužků česneku • 130 g soli • 1 lžíce mletého pepře 1 lžíce majoránky • 1 lžíce nového koření • půl lžičky mletého zázvoru • 2 l mastného vývaru z ovaru • 20 tenkých střev • špejle Recept domácí jitrnice připravíme takto:
Masité části předvaříme, přičemž dbáme, aby maso bylo stejnoměrně měkké, pak rozemeleme nahrubo. Játra rozemeleme syrová a promícháme s utřeným česnekem. Uvařené vnitřnosti rozemeleme najemno. Přidáme osmahnutou nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené a namočené žemle, vše pečlivě smícháme dohromady, okořeníme podle chuti solí, pepřem, majoránkou, novým kořením, zázvorem a česnekem, zředíme vývarem a opět zamícháme. Střeva obrátíme, vypereme a necháme okapat. Nakrájíme je na délku 15 až 20 centimetrů a uzavřeme na jednom konci špejlí. Plníme připravenou masovou směsí, poté druhý konec zašpejlujeme. Jitrnice vložíme do vroucí vody a vaříme 20 až 30 minut (jakmile začnou plavat na hladině, jsou hotové). Pak jitrnice omyjeme vodou a necháme vychladnout. Během chladnutí jitrnice obracíme, aby se rovnoměrně rozprostřel tuk. V naší kuchařce bylo kromě receptu Domácí jitrnice nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: domácí vinná klobása, domácí hovězí roštěná, domácí žemlovka, domácí sekaná, domácí guláš, domácí kefírové placky, domácí rybí prsty, domácí lift, domácí müsli domácí jitrnice, recept, hlavní jídla |