AjvarKategorie: na chlebaHodnocení receptu: Na recept ajvar potřebujeme tyto suroviny: • 800 g červené papriky • 400 g lilku • 1 menší pálivá paprička • 6 stroužků česneku • sůl • pepř • 250 ml vinného octa • olej • 750 ml vody Recept ajvar připravíme takto: Lilek oloupeme a nakrájíme na plátky. Papriky rozpůlíme a zbavíme semínek. Do hrnce vlijeme vodu, ocet a trochu oleje a přivedeme k varu. Vložíme lilek a papriku, povaříme pět minut a scedíme. Lilek a papriku spolu s pálivou papričkou zbavenou semínek umeleme nebo rozmixujeme a dobře promícháme. Do hrnce dáme olej, přidáme zeleninovou směs a na mírném ohni za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne (aspoň kolem hodiny). Deset minut před koncem přidáme nasekaný česnek, sůl a pepř. Pokud chceme ajvar skladovat, musíme ho potom ještě ve sklenicích zavařit.
ajvar, recept, na chleba |