KUCHAŘSKÉ RECEPTY





DALŠÍ KATEGORIE

Dnes je 22. dubna, neděle, svátek má: Evženie

VEJCE

Kuchařské tipy a triky


Hnědá a bílá vejce jsou i přes řadu protichůdných tvrzení chuťově stejná - pokud mají stejnou kvalitu. Jediný rozdíl spočívá ve skořápce: bílá je tenčí.

Vajíčka existují ve čtyřech velikostech: S (small, do 52 g), M (medium, od 53 do 62 g), L (large, od 63 do 72 g), XL (extra large, nad 72 g)

Pokud se vejce přilepilo ke kartonu, nejlépe si pomůžeme, pokud karton s vejci ponoříme do vlažné vody a necháme papír změknout.

Vejce z ledničky před vařením necháme v kuchyni ohřát na pokojovou teplotu, pak při vaření neprasknou

Aby vajíčka při vaření nepraskla, napíchneme vejce jehlou na ploché straně nebo přidáme do vody na vaření trochu octa

Vajíčko na hniličku vaříme 4 minuty. Abychom trefili správný stupeň hniličky, vyndáme vajíčka z lednice už hodinu před vařením. Ohřátím vajíček předejdeme i tomu, že prasknou po vložení na dno hrnce. Vajíčka jsou chutnější, když je omytá vaříme v osolené vodě. Pokud si nejsme jisti, že je vajíčko uvařené, roztočíme ho na kuchyňské lince – uvařené se točí rychle, neuvařené se kolíbá.

Vajíčka na tvrdo se vám při krájení nebudou lepit na nůž, pokud ho nejdříve na chvilku ponoříte do horké vody.

Pokud si nejsme jisti, zda držíme v ruce vejce syrové nebo vařené, otáčejte jím po jeho ose: vařená vejce se točí téměř jako káča, syrová krátce a pomalu.

Vejce lze vařit, i pokud je skořápka lehce nakřáplá. Pečlivě je zabalíme do alobalu a vložíme do vroucí vody.

Po vaření bychom měli vejce prudce zchladit, jinak příliš "dojdou".

I vajíčka lze mrazit. Oddělíme bílek od žloutku, vlijeme do samostatných nádobek a zmrazíme.

Je vejce čerstvé? Vložte vajíčko do sklenice naplněné vodou. Čerstvé vejce samo o sobě obsahuje velké množství vody. Proto je poměrně těžké a zůstane ležet na dně sklenice. Oproti tomu vejce, které je staré asi 7 dnů, obsahuje více vzduchu. Ve sklenici se narovná, špička se otočí směrem ke dnu. U ještě staršího vejce se uvnitř nahromadí tolik vzduchu, že vám stoupne k hladině a bude ve vodě plavat. Stáří vejce můžete rovněž odečíst ze struktury bílku. Pokud bílek po rozklepnutí vajíčka obepíná žloutek jako plášť, je vejce čerstvé. Pokud ze žloutku stéká, jedná se o starší vejce.

Vejce natvrdo: žloutek si uchová žlutozlatou barvu, pokud vajíčka budete vařit pět minut a potom je necháte dojít ještě dalších pět minut v horké vodě.

Vařená vejce snadno oloupeme, pokud je ihned po vaření prudce zchladíme studenou vodou.

Příprava těsta - pečení - než se pustíme do zadělávání těsta, necháme vajíčka stát asi 30 minut v pokojové teplotě. Po rozklepnutí budou mít větší objem a těsto bude vláčnější.

Dělení: lépe se vám budou dělit vejce studená než teplá.

Bílek snadněji ušleháme, když k němu přidáme špetku soli. Stejně pomůže, když před šleháním vyndáme vejce z lednice několik hodin předem.

Bílky šleháme na sníh bez přestání až do požadované hustoty, jinak zvodnatí a už je neušleháme.

Dvojnásobné množství sněhu ušleháme, když na každý bílek přidáme 1 lžíci studené vody.

Vaječný bílek nikdy nešleháme v hliníkové nádobě, jinak získá šedivý odstín.

Dobrý sníh ušleháme, když do bílku přidáme několik zrnek soli a lžičku vody.

Zbudou-li nám bílky, nalijeme je do mikrotenového sáčku a dáme do mrazáku. Když je budeme potřebovat, dáme je v lednici rozmrazit. Jde z nich ušlehat krásně tuhý sníh.

Žloutky při šlehání nabudou, když k nim přidáte lžíci vlažné vody.




VÝBĚR KUCHAŘSKÝCH RECEPTŮ - VEJCE:
Bifteky s vejcem
Bílá polévka s vejcem
Bramborovo-vaječná dobrota
Bylinková vejce
Cibulová polévka s rajčaty a vejcem
Červené fazole s vejcem
Čínské krevety s vajíčky
Ďábelská vejce s houbami
Dušené lišky se sázeným vejcem
Fazolo-vaječná pomazánka
Fritovaná vejce
Holandská vejce
Holandské vejce
Houby plněné vaječnou směsí
Chleba s vajíčkem
Chleba s vajíčkem a cibulí
Chleba s vajíčkem, salámem a cibulí
Kapr s vejcem a rajčetem
Karbanátky plněné vejcem
Kaviárová vejce v šunce
Knedlíky s vajíčkem
Knedlíky s vajíčkem II
Koprová omáčka s vejcem
Kořeněná vejce
Křenovo-vajíčkový salát
Křepelčí vajíčka na čekance
Křepelčí vejce na grilu
Kulajda se ztraceným křepelčím vejcem na toustu
Kuřecí vývar s pórkem a vejcem
Květákový salát s vejcem
Linecká vajíčka
Lososové závitky s plněným vejcem
Mandlová vejce
Míchaná vajíčka s rybím masem
Míchaná vejce po francouzsku
Míchaná vejce s uzeninou
Míchaná vejce se slaninou
Míchaná vejce se strouhaným sýrem
Míchaná vejce se žampióny
Mrkvová polévka s krupicí a vejcem
Mrkvový salát s vejcem
Obalovaná vejce
Ohnivá vejce
Ořechový dort s velikonočními vajíčky
Papriková polévka s vejcem
Papriková vejce
Parmská vejce
Pečená obalovaná vejce
Pikantní vaječná pomazánka
Plněná vejce
Plněná vejce na topinkách
Plněná velikonoční vejce
Pštrosí vejce
Roštěná se šunkou a pečeným vejcem
Roštěná se šunkou a vejcem
Ruská vejce s husími játry a majonézou
Ruské vejce
Ruské vejce II
Ruské vejce s vlašským salátem
Rychlá vajíčková polévka
Řecká slepičí polévka s vejcem
Řezy z vaječného koňaku
Sardelová vejce
Sardinkové vejce
Sázená vejce
Skotská vejce
Smažená křepelčí vejce
Smažená vaječná rýže
Smažená vejce se strouhankou
Staročeská kmínová polévka s vejcem
Sýrová vajíčková pomazánka
Špenát s vejcem
Špenátová polévka s vejcem
Švédská vejce
Švédská vejce
Toasty s vaječnou pomazánkou
Topinka plněná vejcem
Turecký vajíčkový salát
Vaječná mísa
Vaječná omáčka
Vaječná pasta s cibulí
Vaječná paštika
Vaječná polévka
Vaječná pomazánka
Vaječná pomazánka s hermelínem a pomazánkovým máslem
Vaječná pomazánka se slaninou
Vaječná tlačenka
Vaječné krokety
Vaječné ragú
Vaječné řízky
Vaječné smaženky se salámem
Vaječné topinky
Vaječný koláč
Vaječný koňak
Vaječný rumový likér
Vaječný řízek
Vajíčka na hniličko s křenem
Vajíčka z lineckého těsta
Vajíčková lahůdková pomazánka
Vajíčková pěna
Vajíčková polévka se zeleninou
Vajíčková pomazánka
Vajíčková pomazánka II
Vajíčková pomazánka III
Vajíčková pomazánka s cibulkou
Vajíčková pomazánka s česnekem
Vajíčková pomazánka s pažitkou
Vajíčkovo-hermelínová pomazánka
Vajíčkový salát
Vajíčkový salát s křenem
Vajíčkový salát se sýrem a šunkou
Vajíčkový salát se zeleninou
Vejce na tvrdo
Vejce plněná houbami
Vejce plněná kaviárem
Vejce plněná romadúrovou pěnou
Vejce plněná sýrem
Vejce Rossini
Vejce s bylinkovou omáčkou
Vejce s lososovou náplní
Vejce s nudlemi a sýrem
Vejce s tuňákovou pěnou
Vejce s uzenáčem
Vejce v košili
Vejce v šunkové omáčce
Vejce v želatině
Velikonoční vaječná paštika
Velikonoční vajíčka
Velikonoční vajíčka mramorovaná
Velikonoční vajíčková pomazánka
Velikonoční vajíčková tlačenka
Zapečená bylinková vajíčka
Zapečená vejce se slaninou a rajčaty
Zapečená vejce se šunkou a sýrem
Zeleninový salát s vajíčkem
Zelený salát s chřestem a vejcem
Ztracená česneková vejce
Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně
Ztracená vejce s hořčičnou omáčkou
Ztracená vejce ve smetanové omáčce


©2018 CBMonitor.cz     Jakékoliv šíření obsahu webu nebo jakékoliv jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!