Dnes je 18. ledna, pondělí, svátek má: Vladislav
BRAMBORY
Kuchařské tipy a triky
Bramborové knedlíky se při vaření nerozpadnou, pokud do vody přidáme malou špetku hladké mouky.
Brambory se rychleji uvaří a budou chutnější, když k nim při vaření přidáme trochu oleje nebo másla.
Při přípravě opékaných brambor vychladlé plátky brambor posypeme moukou, brambory budou krásně křupavé.
Klíčky brambor obsahují jedovaté látky, proto je před vařením odstraníme.
Nové brambory zásadně neloupeme, jenom je vydrhneme plastovou drátěnkou nebo kartáčkem. Slupky obsahují vysoké procento vitamínu C, o nějž bychom se připravili.
Nazelenalé až zelené brambory nekonzumujte - v jakékoli úpravě jsou zdraví škodlivé a jejich chuť není dobrá.
Pokud máme jenom nové nebo rané brambory a potřebujeme připravit knedlíky či noky, přidáme do těsta na 0,5 kg brambor 3 lžíce solamylu.
Chcete si připravit pečené brambory s lehce pikantní příchutí? Přidejte ke konci pečení trošku kremžské hořčice.
Brambory se snadněji loupou, dokud jsou ještě horké. Aby se slupka dala lépe stáhnout, uvařené brambory scedíme, sundáme pokličku a necháme z nich na vypnuté plotýnce krátce vyjít páru, přitom lehce potřásáme hrncem.
Brambory do salátu nekrájíme na příliš tenké plátky, aby se nerozdrobily.
VÝBĚR KUCHAŘSKÝCH RECEPTŮ - BRAMBORY: