Kuchařské recepty pro každý den

KUCHAŘSKÉ RECEPTY





DALŠÍ KATEGORIE

Dnes je 23. července, pondělí, svátek má: Libor

Restaurace Na Knížecí - Mšec

     V obci Mšec na Rakovnicku na hlavním tahu ze Slaného do Řevničova je restaurace Na Knížecí, která kdysi v dávné minulosti slula velkou oblibou i dobrým jménem. Dnešní moje návštěva ukázala, že jen na proslulost a kdysi dobré jméno v žádném případě nelze spoléhat.
     Jídelní lístek není nikterak obsáhlý, standartním písmem zabere jednu stranu A4 a jídla v něm obsažená stojí od 80,- Kč výše. Tři hotovky - guláš, svíčková a už nevímco, což dostanu kdekoliv jinde v ČR - mně nikterak nezaujaly. Objednal jsem si tedy z minutkové nabídky "Konfitované* kachní stehýnko se zelíčkem a bramborovými knedlíčky" - nebo tak nějak (vlastně většina jídel měla bůhví proč podobné zdrobněliny ve svých názvech).
     Mladý číšník - sice úslužný a uctivý, ale také zmatený - nakonec přinesl jídlo k jedinému správnému ze tří obsazených stolů (zbylé dva stoly byly obsazeny štamgasty). Obrovský talíř obsahoval zelí, na něm posazené kachní stehno, oboje po obvodu lemované šesti poměrně velkými bramborovými knedlíky. To vše plavalo ve spoustě vepřového sádla.
     Jen co jídlo dorazilo na stůl, objevila se spousta otravných much a nedala mi v klidu jíst. Ale nakonec k čemu klid, když bramborové knedlíky byly blátivé tak, že by se daly namazat na chleba, a zelí ve mne také nevyvolávalo žádné nadšení. Jen kachní stehno bylo celkem dobré.
     Celé jsem to chtěl zapít coby řidič trochou sodovky, ale při pohledu na přinesenou špinavou(!) sklenici s nánosem patrně zbytků nějakého jídla jsem sodovku pil raději z originální lahve (díky bohu za láhvové nápoje).
     Měl kuchař se zelím a knedlíky jen "špatnou chvilku" a číšníkovi ten den nefungovala myčka nádobí nebo je to zdejší standard? Přiznávám bez mučení, zjišťovat se mi to nechce...


* Konfitované (nebo také zavekované) = maso (nejčastěji husí a kachní) připravené ve vlastním tuku. Při konfitování se maso vaří dlouhou dobu při nižší teplotě. Takto připravené maso se pak uchovává zalité sádlem a vydrží dlouhou dobu. Před podáváním se maso opeče (a tím i ohřeje).

9.září 2010
stb

Zpět na seznam restaurací





©2018 CBMonitor.cz     Jakékoliv šíření obsahu webu nebo jakékoliv jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!