KUCHAŘSKÉ RECEPTY





DALŠÍ KATEGORIE

Dnes je 20. srpna, neděle, svátek má: Bernard


Vánočka

Kategorie: sladkosti, vánoční jídla

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept vánočka potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 kg polohrubé mouky
   • 2 menší zarovnané lžičky soli
   • 20 dkg cukru
   • 1 vanilkový cukr
   • citrónová kůra
   • mandle
   • rozinky (nejlépe předem máčené v rumu)
   • 20–25 dkg tuku
   • 3 žloutky
   • 5 –6 dkg droždí
   • 0,5 l vlažného mléka
Recept vánočka připravíme takto:
Do mouky vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Z trochy mléka, cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, promícháme a necháme u tepla kynout. Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk a vše dobře prohněteme. Těsto musí být tužší. Po vypracování poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme minimálně 1 hodinu kynout. Pak rozdělíme na devět dílů, vyválíme dlouhé válečky a z nich upleteme vánočku – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně vyhřáté troubě.



V naší kuchařce bylo kromě receptu Vánočka nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

Staročeská vánočka   Vánočka II   Vánočka s rozinkami a mandlemi   Vánočka tvarohová  


vánočka, recept, sladkosti


DISKUSE:
Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.
©2017 CBMonitor.cz     Jakékoliv šíření obsahu webu nebo jakékoliv jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!