KUCHAŘSKÉ RECEPTY





DALŠÍ KATEGORIE

Dnes je 11. prosince, pondělí, svátek má: Dana


Svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem

Kategorie: speciality, drůbeží maso

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem potřebujeme tyto suroviny:

   • 1 husa
   • 1,5 l plnotučného mléka
   • hrst soli
   • hrst drceného kmínu
   • na zelí: 1,5 kg červeného zelí + 200 g husího sádla + 2 červené cibule + 100 g krupicového cukru + 200 g sušených jablek (křížal) + 2 velké hrušky + 1 l jablečného džusu + 1 badyán + 5 hřebíčků + sůl
   • na knedlíky: 1 balení světlého toustového chleba + 4 vejce + 50 g másla + 250-300 ml mléka (nebo smetany na vaření) + 2 hrsti petrželky kudrnky + muškátový květ + sůl + máslo na vymaštění hrnečků
Recept svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem připravíme takto:
Husu naporcujeme na 6 až 10 porcí (podle velikosti) a naložíme přes noc do mléka. Druhý den vyjmeme jednotlivé části husy z mléka (to nevyléváme, necháme si jej na polévání masa při pečení), osolíme a posypeme kmínem, vložíme do pekáče a přiklopené pečeme při 160°C asi hodinu. Potom odklopíme a pečeme další půlhodinu až hodinu dozlatova (záleží na velikosti husy a výkonu trouby). Během dopékání potíráme mlékem, a pokud je husa hodně tučná, zlehka propíchneme na několika místech kůži, aby se tuk vypekl. Červené zelí připravíme tak, že zelí nakrájíme na jemné nudličky. Na sádle necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme zelí, orestujeme, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Pak zalijeme půllitrem džusu, přidáme všechno koření, přikryjeme a dusíme do poloměkka. Během dušení postupně doléváme džus. Hrušky oloupeme a nakrájíme na středně velké kostičky. Tyto kostičky přidáme společně s křížalami do zelí, jemně osolíme a ještě chvilku podusíme. Jemné bylinkové knedlíky připravíme tak, že toustový chléb nakrájíme na malé kostičky a necháme v troubě vysušit. Po vyjmutí z trouby ho zalijeme mlékem nebo smetanou, přidáme rozpuštěné máslo, žloutky, nasekanou petrželku kudrnku, ochutíme solí a muškátovým květem a promícháme. Pak zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs vkládáme do hrnečků vymazaných máslem. Hrnky vkládáme do hrnce s vroucí vodou (stačí 5 cm) a vaříme pod poklicí asi 25 minut.



V naší kuchařce bylo kromě receptu Svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

Hovězí špízky s paprikou a červeným zelím   Jelení medailónky se zelím   Kančí medailónky se zelím   Kuřecí steak se zelím  


svatováclavská husa v mléce s červeným zelím a jemným knedlíkem, recept, speciality


DISKUSE:
Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.
©2017 CBMonitor.cz     Jakékoliv šíření obsahu webu nebo jakékoliv jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!