KUCHAŘSKÉ RECEPTY





DALŠÍ KATEGORIE

Dnes je 20. listopadu, pondělí, svátek má: Nikola


Selská paštika

Kategorie: na chleba, paštiky

Hodnocení receptu: 1 2 3 4 5
Na recept selská paštika potřebujeme tyto suroviny:

   • 500 g vepřového bůčku
   • 500 g vepřové kýty
   • 500 g telecích jater
   • 150 g slaniny
   • 1 až 2 stroužky česneku
   • 1 lžičku utlučeného jalovce
   • 1/2 lžičky čerstvě utlučeného černého pepře
   • 1 lžíci tymiánu
   • 2 lžičky soli
   • 100 g vypeckovaných sušených švestek naložených na 2 hodiny v 5 lžičkách teplé brandy
   • 150 ml suchého bílého vína
   • 2 lžíce brandy
   • 2 kousky vepřové bránice nebo 500 g slaniny bez kůže
   • 6 tenkých plátků citronu nebo pomeranče
   • 4 až 6 bobkových listů
   • 500 až 750 g vepřového sádla
Recept selská paštika připravíme takto:
Vepřové maso, játra a slaninu jemně rozemeleme. Přidáme česnek, bylinky a koření, bílé víno a brandy a dobře promícháme. Přiklopíme pokličkou a necháme 3 až 4 hodiny uležet, aby se příchuti plně rozvinuly. Terinku vyložíme vepřovou bránicí nebo plátky slaniny a necháme přes okraje přečnívat nejméně dva a půl centimetru. Plátky slaniny předem naklepeme tupou hranou čepele nože. Naplníme masovou směsí, přitlačíme, aby nevznikly vzduchové kapsy a uhladíme. Bránici nebo slaninu nahoře přeložíme a dobře zabalíme. Navrch dáme plátky citronu nebo pomeranče a bobkový list. Přiklopíme víkem nebo zabalíme alobalem. Terinku dáme do pekáče s vodou, která by měla dosahovat do poloviny nádoby a vaříme v troubě asi 2 hodiny. Paštika se musí srazit od okrajů terinky a "plavat" ve vlastní šťávě. Hotovou paštiku necháme vychladnout v lednici. Paštiku nechejte vychladnout a zatižte (kousek tvrdého kartonu obaleného alobalem) a na noc dejte do chladničky. Odstraňte citron/pomeranč a bobkový list, nahřátým nožem uvolněte paštiku od stěn terinky a opatrně vyklopte. Papírovým ubrouskem setřete rosol. Na dno terinky nalijte asi centimetr rozpuštěného vepřového sádla, nechejte usadit, vložte paštiku a zalijte zbylým sádlem. Tuková vrstva musí paštiku přikrývat asi 1 cm. Dejte do chladničky a nechejte zrát minimálně 2 dny.



V naší kuchařce bylo kromě receptu Selská paštika nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat:

Babiččina játrová paštika   Bůčková paštika   Cikánská paštika   Čočková paštika   Domácí husí paštika   Falešná paštika   Fazolová paštika   Francouzská paštika z kachních jater   Houbová paštika   Husí paštika   Játrová paštika   Kuřecí paštika   Litevská paštika   Lovecká paštika   Masová paštika   Paštika z divočáka   Paštika z divočiny   Paštika z drůbežích jater   Paštika z hub   Paštika z husích drůbků   Paštika z husích jater   Paštika z husích jater II   Paštika z kachních jater   Paštika z králíka s koňakem   Paštika z kuřecích jater   Paštika z kuřecích jater   Paštika z listového těsta   Paštika z rybího filé   Paštika z vepřových jater   Rybí paštika   Selská játrová paštika   Srnčí paštika   Staročeská paštika s játry   Špekáčková paštika   Uherská paštika z husích jater   Vaječná paštika   Vánoční drůbeží paštika   Velikonoční vaječná paštika   Vepřová paštika   Vepřová paštika II   Zámecká paštika   Zeleninová paštika   Zvěřinová paštika   Zvěřinová paštika se sušenými švestkami a vlašskými ořechy  


selská paštika, recept, na chleba


DISKUSE:
Zatím nebyl přidán žádný příspěvek.
©2017 CBMonitor.cz     Jakékoliv šíření obsahu webu nebo jakékoliv jeho části bez písemného souhlasu majitele a provozovatele webu není dovoleno!