![]() ![]() KUCHAŘSKÉ RECEPTY DALŠÍ KATEGORIE |
Dnes je 05. prosince, čtvrtek, svátek má: Jitka ![]() • 0,5 kg hovězího zadního • 100 g uzené slaniny • 2 větší mrkve (cca 300 g) • 2 menší petržele (cca 150 g) • 1 menší celer (cca 250 g) • 1 cibule • 1 jablko • 2 lžíce cukru • 2 lžíce plnotučné hořčice • 2 lžíce citronové šťávy • 750 ml zeleninového vývaru • 1 kelímek smetany (33%) • 2 lžíce hladké mouky • sůl • pepř • nové koření Recept hovězí na smetaně připravíme takto:
Polovinu uzené slaniny nakrájíme na špalíčky. Maso po vláknech na několika místech propíchneme nožem. Do takto vzniklých otvorů vložíme špalíčky slaniny a zastrčíme je, co nejhlouběji. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky, dáme do hrnce společně s masem, polijeme citronovou šťávou a trochou oleje a vložíme přes noc do lednice. Druhý den maso vyjmeme ze zeleniny a prudce je opečeme na pánvi, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř. Opečené hovězí odložíme. Ve druhém hrnci rozpálíme olej a vyškvaříme na něm zbytek slaniny nakrájené na kostky. K vyškvařené slanině přidáme kořenovou zeleninu, ve které bylo naložené maso, a najemno nakrájenou cibuli a restujeme dozlatova. Až se zelenina začne zbarvovat, přidáme na kousky nakrájené jablko a po chvíli cukr a chvíli restujeme. Jakmile cukr začne karamelizovat, přidáme k základu hořčici a chvíli ji zarestujeme. Pak zalijeme vývarem, přidáme zpět maso, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře, osolíme a na mírném plameni dusíme. Asi po hodině základ i s masem opatrně přelijeme do zapékací mísy a přikryjeme alobalem. Vložíme do trouby a na 150°C pečeme další hodinu až hodinu a půl. Po uplynutí doby vyndáme z trouby, maso vyjmeme a základ přecedíme. Jednu třetinu zeleniny vložíme zpět do základu (pokud možno bez koření, snažíme se ho vylovit) a základ dobře rozmixujeme tyčovým mixérem. Pak omáčku pomalu přivedeme k varu. Mezitím ve smetaně rozmícháme mouku, přidáme naběračku teplé omáčky (aby se smetana nesrazila) a pomalu ji zašleháme do omáčky. Nakonec podle potřeby dochutíme cukrem, solí, pepřem či citronovou šťávou. Podáváme nejlépe s karlovarským knedlíkem a brusinkami. V naší kuchařce bylo kromě receptu Hovězí na smetaně nalezeno ještě několik dalších receptů, které by vás mohly zajímat: Amur na smetaně s houbami Arabská hovězí játra Boloňský hovězí hrnec Brambory plněné mletým hovězím Burgundské hovězí maso Cikánská hovězí pečeně Dalmátské dušené hovězí maso Divoká kachna na smetaně Domácí hovězí roštěná Dušená hovězí plec na šalotce Dušená svíčková na smetaně Dušené hovězí maso na houbách Dušené hovězí maso s křenem Dušené hovězí na víně Dušené hovězí nudličky se zeleninou Dušené hovězí nudličky se zeleninou a bramborovými hranolky Dušené hovězí plátky se zeleninou Dušené hovězí po florentinsku Grilovaný hovězí jazyk Guláš z hovězí oháňky Halušky s brokolicí na smetaně Hortobadské hovězí plátky Houby na smetaně Hovězí eintopf Hovězí guláš Hovězí guláš Jadran Hovězí guláš na pivě Hovězí guláš na víně Hovězí guláš s cuketou Hovězí guláš s černým pivem Hovězí guláš s červenými fazolemi Hovězí guláš s fazolemi Hovězí guláš s houbami Hovězí guláš s jablky Hovězí jazyk na smetaně Hovězí klopsy v rajské omáčce Hovězí kostky s mrkví Hovězí kotlíkový guláš Hovězí krk na víně s dýňovo-bramborovým pyré Hovězí křenová roláda Hovězí květová špička Hovězí kýta na okurkách Hovězí maso dušené se zeleninou Hovězí maso na cibulce s vejci Hovězí maso na cibuli Hovězí maso na majoránce Hovězí maso na pepři Hovězí maso na pepři II Hovězí maso na pivě Hovězí maso na rajčatech hovězí na smetaně, recept, hlavní jídla |
|